Sunday, November 18, 2012

tetibe rindu nak ber BLOG

Assalamualaikum..

Waaa...Lamenya x menulih kt blog..Sedar xsedar saya dah pun setahun 9 bulan berkhidmat sebagai penjawat awam...Alhamdulillah..cuma masih belun disahkan jawatan..masih menunggu n hoping that semuanya berjalan lancar...

Baru2 nie attended my friend's wedding kat Shah Alam..n alhamdulillah Allah pertemukan saya dengan sahabat2 lama yang banyak membantu saya..n banyak benda yang dah jadi selama saya x update blog sebenarnya.last entry saya mase tu saya masih di UM, if i'm not mistaken..

Let me tell u my dear...Once upon a time.....

1) Saya Quit dari  UM sebab dapat offer keje..Alhamdulillahh..dari satu sudut memang saya rugi sebab dr dulu saya mmg bercita2 nk ade degree in Economics, tp what to do..Perancangan Allah Maha Hebat kan..saya redha..

2) Saya disahkan mendapat Diabetes Mellitus or bhsa mudahnya Kencing Manis Type 1 dimana it's all bout genetic. My mum ade kencing manis..So, saya warded in PPUM for bout 2 weeks..mase tu sangat down..n sbb ini jugak la saya decided untuk brhenti belajar..




3) Saya diterima bekerja sebagai penjawat awam dan memulakan tugas pada 15 Mac 2011.Sejujurnya memang saya sangat letih berada dalam bidang yang saya berkhidmat saat ini, tp at least sy lebih bernasib baik berbanding +/- 40,000 graduan yang masih menganggur..Alhamdulillah..





4) No No No...Bukan saya yang kawen..Sedar x sedar rmai shbt2 saya yang dah pon mendirikan rumahtangga..Antaranya Farrah Aina, Alya, Mardiana, Abe Nik, Syuhada, Shaima..Ade yang baru bertunang, of course my dear Najma Azman..n my BFF yang bakal bertunang, Ruzanna..Whaaaa...Saya? Bile?? hehe...xtau la..pe pon, saya mendoakan semua shbt2 saya..




5) Saya disarankan untuk lose weight at least 10-15 kg..har har har.. camne tu..banyak Kotttt....dctr ckp samada u nak lose weight atau u mati cepat..agak kasar bunyinya kan..tp betul la..bile saya dah lose weight, sugar pon akan under control..hurm..saya pon ambik langkah bijak la..g jogging..control amik nasik..tp air manis mmg susah la..nak2 lagi Teh Ais...hadoinyer pun.....xpela..slow2..kadang2 terdetik, takut sgt kalau kaki saya luka...Ya Allah, hanya pada Mu ku berserah...



Rasenya tu je la..harap semua mendoakan kesihatan dan kesejahteraan saya ye..nnti kalau saya betul2 rajin, saya update blog, kalau x..faham2 jela eh...huhu..





Thursday, February 17, 2011

Jika aKu KaYa...

saLam..
Hai bloggers + followers + haters + lovers...
how are u guys...moga ALLAH sentiasa merahmati..
Entry kali nie entitled , if i become RICH...
Sebenarnya sume org nak kaya kan..kaya ilmu, kaya harta, kaya iman..(roti kaya pon org nk)
but actually my entry is on if i have lots of M.O.N.E.Y.....>>

Nak tau x,ape yg saye nk wat dgn duit saya,kalau saya kaya...



First, of course la nak pegi menunaikan haji (sambil angkat2 kening)..yela..sementara masih ade kudrat nie..dah ade duit,tggu ape lg..nak beli kete baru ke,nk renovate rumah ke,nak ape ke, utamakan yg utama dulu kn bagus... :)



SecoNd : Nak pegi ESQ SC2....Insyaallah..ala..korang x tau ke ESQ SC2 tu ape..
meh nak cite..pernah dengar ESQ165 yang pernah difatwakan sesat satu masa dahulu?
actually,program nie x sesat pon sbb all da content is based on AL-Quran n Sunnah..tujuan program nie adalah untuk membangun kecerdasan emosi,spiritual dan akal..IT'S TOTALLY DIFFERENT WITH OTHER PROGRAM...rMai mufti yg dah pegi...ESQ nie ade tingkat2 dia..so yg ESQ SC2 nie kalau x salah intermediate..i dah pegi yg basic..so teringin nk pegi for da next level...doakan eh...


3rd : Nak pegi wat keje amal kat rumah anak yatim or kebajikan...rase bahagia dapat tolong org lain..bile kite senang, ALLAH nk uji kite either kite pndai atau x bijak untuk manage all da money..kan..kan..


fOuRtH: nak adopt animal kat Zoo Negara..sekarang nie i tgh jadi volunteer untuk zoo negara..
memang la agak perit sbb kene basuh kandang binatang..tp mesti haiwan2 tu berterima kasih n mendoakan saya kan..terima kasih haiwan2 semua...saya sayang korang...




fifth : teringin sangat nk ade koleksi jubah yang banyak smpai x terkire..senang tau pkai jubah..nmpk sopan je..tutup pon tutup..konfem xdedah aurat..insyaallah..:p




sixth : nak beli kereta idaman :Toyota Rush..hahah..mesti korg kate i nie outdated kan..tp sejak kali pertama nmpk kereta 4wd nie,i terus jatuh hati..tp i bersyukur sbb ada New Saga..At least i still leh bergerak ke sana sini n N C D 6_ _8 dh banyak berjasa pd saya..thnks my beloved car..


hehe..ape pun., i still bersyukur dengan ape yg i ade sekarang..ALHAMDULILLAH..how bout u>

Monday, February 14, 2011

perasaan insaf menyelubungi..

Salam..
Hi my blog followers n viewers..
Lately, rase nk muhasabah diri sangat..nape eh..
Then, asyik nk dgr lagu2 nasyid yg penuh keinsafan..Ya ALLAH..aku bersyukur kerana kau meniupkan rasa kehambaan dalam diri ini..

kekadang aku ingat untuk jaga diri,kadang2 aku lalai..Ya Allah..
ampun kan aku..
kadang2 aku ingat untuk mempercepatkan menunaikan solat,kadang2 aku leka dengan hiburan dunia..maafkan kekhilafan ku Ya Allah..
kadang2 aku ingat untuk membuka lembaran kitab MU,kadang2 aku letakkan Al Quran hanya sebagai perhiasan..Ya Allah..malu nya aku untuk berhadapan dengan MU..
kerana aku tau,diri MU xpernah lupa akan setiap hamba MU walau sesaat..

Ya Allah..Berikan aku kesempatan untuk perbetul kan kesilapanku..berikan aku kesempatan untuk bertaubat kerana aku tau mati dan pertemuan dengan MU itu PASTI !!!
Berikanlah petunjuk dan hidayah MU ya ALLAH..aku malu untuk bertemu dengan MU kerana selama ini aku bongkak dengan apa yang ada padaku, walhal aku tau ia nya bersifat sementara..

Ya ALLAH..aku sedar,sedar dan sedar bahawa MATI ITU PASTI !!! tidak tergambar oleh ku sakitnya MATI..Nauzubillah...>>>


Sunday, February 13, 2011

be strong ye adik ku..

salam..
Entry kali nie, untuk my beloved adik ku, Nur Fatin Ezzati Masruhaizan @ aten...
Aten, i know u tgh sedih sbnrnya..ade problem ckit kn..n u felt very2 down n no confidence at all..
Aten,
i know u strong..mmg betul,kadang kite kat atas,kadang kite kat bawah..
Allah nk kite dekat dgn DIA sbnrnya..Allah xkn uji hamba NYA dengan ujian yang tidak tertanggung oleh hamba NYA..
Jangan cepat mengaku kalah k..me, lynda n miera always be with u...luv u sis..
jangan sedih2 ye..


Wet World..Here we come..>>>

salam..
hari ahad yg sungguh syahdu, dengan tahap boring yg menebal, me n my friends decided to go to wet world sbb cik Norazlynda dan cik Athirah sgt la teringin nk berpicnic..dengan erti kate lain,main2 air lor..

mula2, mlm sabtu tu,kitorng (me,lynda,tira n miera) duduk borak2..then,tetibe,one of us kate, besnye kan kalau dpt ber picnic..diorng already planned nk picnic kat tasik UM je sambil makan sandwich,maen badminton n jogging..tetibe ade sorg lg ckp,klu dpt g wet world kn bes !! then,terkeluar la idea nk g wet world shah alam..search punye search, entrance fee only RM 10..



So,terus sume senyum2 n sambil angkat kening..ecece..nak pegi la tu..


me, as the car owner pon bg final decision..pegi pukul 8:45 ..bawak bekal..haha..kebetulan hari ahad,menu kt dewan mkn is nasik lemak..ape lg, bngun pagi la..8:30 pagi dh turun amik nasik lemak untuk dibawa ke wet world..eh,lupe plak nk ckp,anna, roomate miera pon ikot skali..

dr UM ke wet world xla jauh..travel just 30 minutes je..excited je gerak awal kul 8:45 (as planned)..smpai ke wet world,terus rase lapar nk mati..pe lg..breakfast la dulu..




then,amik2 gbr plak..dlm hati,sume dh excited nk masuk..haha..



mase tgh Q untuk beli ticket,ade tulis kat board,entrance fee untuk adult is RM12:00..haha..tipah tertipu..sepuluh hengget tu hrga lame derrr...xpela..naik 2 rggt tu kire ok lg..


kitorg maen air dr kul 10,smpai kul 1:30..bes la jugak..mcm budak kecik pon ade..anyway,bile dh penat maen air,g bersihkan bdn (i mean mandi), then g solat kat masjid shah alam..pas2 g mkn kat Seksyen 2..itulah perjalanan kitorang..hebat kan.haha..thanks for reading n viewing my blog..see ya..la antara gbr2 yang menarik..=)

Wednesday, February 9, 2011

i'm 23...

salam..
10.02.2011..believe or not..i'm 23 years old already..thanks Ya ALLAH..aku still bernafas..
perkara pertama ialah memanjatkan kesyukuran sbb aku still bernafas dan masih diberi peluang untuk bertaubat>>
then, pagi2 dh sms ibu ayah..n the content of the mesej is :
"ibuayah..hari ni genap la umur alang 23 tahun..terima kasih kerana menjaga alang dan memberi didikan yang terbaik selama ni.."


after few minutes, my dad reply
"ibuayah sangat sibuk smpai lupe harijadi alang..ayahibu syukur dan bangga dpt anak mcm alang..
kami sayang alang.."
my mom called tp i xpick up my phone sbb tido..haha

and of course kat fb ade gak org wish..xlupe yg msg thru phone..tp mcm still xcaye dh umo


tp apa pun,aku nk laksanakn azam2 aku..
First: menurunkan berat badan..
Kedua: menjadi wanita yg lebih baik dan menutup aurat..
3rd: : nak cantek2...
Empat: nak join ESQ selalu2..
Lima: Nak berjaya..

banyak lagi sbnrnye..tp mls nak tulih..


lagi satu aku nk cume mengatasi fobia aku..
first : nak pegang kucing...meow..meow..
second : nk jd org yg chocolate addict..napela aku xsuke coklat eh..huh!
tiga : nk pegang buaya n ular"( gilo po) ssssssssss

apepun,to all people yg wish,thanks a lot..
video

Sunday, February 6, 2011

cik demam ,cik selsema dan cik tekak..


salam.. cik bertiga,tolongla sembuh cepat2 ye..saya dah xlarat nk tanggung penyeksaan nie..please... :(
cik ubat dah xlarat nak masuk dlm cik tekak..
saya nak g kelas esok..mcm mane nak cakap,kalau cik tekak xsembuh..nnti cik demam plak asyik mengadu panas je..
cik selsema xberhenti2 nak nangis je..sbh tu kuar air dr cik hidung (yucksss)...